400-års-jubiléum på finnskogen

1998 var det 400 år sedan de första svedjefinnarna slog sig ner i skogarna på gränsen mellan Medelpad och Hälsingland, det vi nu kallar Mottiland. Detta firades med en hel del aktiviteter i de berörda byarna med koncentration på veckan 4-12 juli 1998.

En försmak av jubiléet fick vi redan sommaren 1997 med näverskovandringen från Kölsjön till kungen i Stockholm.

Som ett led i förberedelserna gavs boken Tre byar på Stöde finnskog ut. Läs den innan Ni besöker området så blir besöket än mer givande.

Jubiléumsveckan blev möjlig genom ekonomiskt stöd från LEADER Mitt i Landet (EU-medel) och ortsbornas ideella arbete.

Detta (och mer därtill) hände under jubileumsveckan

Dag Aktivitet Klicka på en bild för att få se större bilder
Lördag 4 juli Jubileumsveckan invigdes på Norrgården i Kölsjön med tal av landshövdingen i Gävleborgs län. Finland representerades av ambassadrådet från finska ambassaden i Stockholm.

Landshövdingen höll ett mycket initierat och uppskattat invigningstal och Anders Thyr berättade om sina förfäder, som kom till Kölsjön 1598.

I programmet ingick också bl.a. uppvisning av körning med häst i olika sammanhang.

Efter invigningsprogrammet på Norrgården bjöds cirka 200 deltagare på middag i Kölsjölokalen.



Söndag 5 juli Söndagen blev mycket regnig. Trots detta var det många, som besökte friluftsgudstjänstenNorrgården i Kölsjön och som också passade på att få en guidad visning av Norrgården och bl.a. den mycket välbevarade rökugnsruinen.
Måndag 6 juli På måndag arrangerade föreningen Mottiland en busstur genom Mottiland. Två bussar användes. Den ena bussen startade från Kölsjön och den andra från Stöde. Kölsjö-bussen började med en guidning på Norrgården i Kölsjön med den välbevarade pörteruinen (här guidade Agneta Nilsson och Anders Thyr). Stöde-bussen började med en tur via Gransjön till Ulvsjön där Maria Blomberg visade sina utställningstavlor om finnskogen på Folkets Hus och Ingvar Eriksson guidade till den första bosättningen på Ulvsjön, kallad Norrgården även här. Båda bussarna fortsatte sedan från var sitt håll till Sillmansåsen där båda sällskapen träffades och gemensamt åt av de medhavda matsäckarna. Stöde-bussen fortsatte sedan till guidningen på Norrgården i Kölsjön och Kölsjö-bussen fortsatte till Ulvsjön och guidningarna där. Båda bussarna körde sedan till Hjältanstorp för gemensam visning av pörtet och avsmakning av motti.

Ett team från Mittnytt på TV2 följde med Stöde-bussen hela vägen från Ulvsjön. Finska Redaktionen hade ett team, som var med i Ulvsjön och på Sillmansåsen.

Tyvärr var vädret typiskt för sommaren 1998, d.v.s. regnigt och disigt. Det var dock uppehåll i regnandet vid stoppen i Ulvsjön, Sillmansåsen och Kölsjön men tyvärr regn vid pörtet i Hjältanstorp. Trots det dåliga vädret var resan mycket uppskattad.




Tisdag 7 juli På den gamla fäboden Trossnarven i Bjuråker återskapades en svunnen tid med en teaterföreställning i det fria. Och den i teatern avslutande vigseln var faktiskt på riktigt i det att de två skådespelarna tog tillfället i akt att bli ett par med hela publiken som bröllopsvittnen.

Arrangörerna fick större problem än väntat eftersom det kom så mycket folk. Parkeringsutrymmet vid gångstigens början räckte inte till utan bilarna måste parkeras ett par kilometer därifrån. Den buss, som transporterade alla från bilarna och upp till gångstigen, körde i skytteltrafik men ändå måste föreställningen skjutas upp en halvtimme så att alla skulle hinna fram.

Såväl före som efter teaterföreställningen serverades diverse gamla tiders maträtter och kaffe med bröd.


Onsdag 8 juli På onsdag kväll hade Naggen sin traditionella grillfest. Mycket folk samlades runt brasan och njöt av vildmarkskvällen vid sjön.  
Torsdag 9 juli Torsdagen lämnades öppen för egna aktiviteter, t.ex. att gå några av de gamla bruksstigarna mellan byarna.

På stödesidan hade den gamla vandringsstigen mellan Gransjön och Tjärnsjön röjts upp och markerats. Den passerar bl.a. i närheten av den berömda Björnstenen där Stödes sista björn sköts år 1852. Utsikten från rastplatsen på Brattåsen är vidunderlig.

Den gamla cykelvägen mellan Gässåsen och Gissjön var också värd några timmars vandring.

På torpssidan var några och besökte järnframställningsplatsen intill Saxen och på hälsingesidan kunde man vandra stigen mellan Ersk-Mats och Trossnarven.


Fredag 10 juli Ansvaret för fredagen låg hos byarna på Stöde södra finnskog. Här hade sevärdheter och mindre vägar skyltats upp ordentligt. Klicka på bilden till höger så får Du se några av skyltarna.
I Ulvsjöns Folkets Hus hade anordnats en s.k. anbytardag, där släktforskare kunde diskutera och byta information med varandra. Mikrokortsläsare och mikrokort för stödeområdet och angränsande områden hade lånats från SVAR i Fränsta och biblioteket/ hembygdsföreningen i Stöde. Kjell Svanberg från Matfors/Vigge och Hjördis Johansson från Gösunda hjälpte de mindre erfarna att leta efter sina rötter bland mikrokorten. På eftermiddagen berättade så Stig Gustin om sin uppväxt i Ulvsjön och Anders Thyr litet om svedjefinnarna, som kom till Ulvsjön ungefär samtidigt med kölsjöfinnarna, d.v.s. 1598.
I Tjärnsjön hade byborna ordnat öppet hus. Vid en stor, nyuppsatt informationstavla vid infarten till byn fanns en bemannad informationscentral. Inne i byn bjöd byborna på kaffe med dopp och visade runt bland sevärdheterna i Gröt-Lasses spår, bl.a. finns ett par ugnsruiner i byn.  
I Gransjön hade Birger öppnat Jon-Pers loge och ordnat med diverse underhållning.

David Reino Svensson från Bollnäs, Anders Gammelgård från Ramsjö och Anders Thyr från Kölsjön berättade om svedjefinnarna och om livet på fäbodarna, drog historier och berättade skrönor.

Durspelarna från Stöde varvade historierna med svängig musik.

Erik Eriksson från Tevansjö visade några av sina populära filmer om skogsarbetarnas liv på 1940- och 50-talen.

I grillhuset och tälten utanför logen serverades mat och kaffe.



Lördag 11 juli Vrångtjärnsättlingarna samlades först vid kyrkoruinen i Hassela för kransnedläggning och tal vid Strömmings-Eriks släktsten.

Dagen fortsatte sedan i Vrångtjärn, där man kunde se på fotoutställningar, äta motti med fläsk, höra på berättelser från forna tider och lyssna till vacker sång och musik.


Söndag 12 juli Jubiléumsveckan avslutades i Hjältanstorp. Föreningarna Kultur i Finnbygd och Östra Finnbygdens Intresseförening stod för arrangemangen. En gudstjänst hölls först i det gamla kapellet. Sedan vidtog en skolträff i Thunströms med tal av länsrådet i Västernorrland och mat för ett hundratal skolkamrater. Dagen avslutades med musik och berättelser vid pörtet.  


Teckning av Maria Blomberg, Hjältanstorp


Web design:  Edgar Lycksell